Om oss

Allegro är en förskola som ligger centralt i Tomelilla. Vi arbetar efter Montessoripedagogiken.

Om Allegro

Allegro är en förskola som ligger centralt belägen i Tomellila.

Vi arbetar efter Montessoripedagogiken, vilket innebär att vi alltid utgår från det enskilda barnet och dess behov.

Vi ser barnen som kompetenta och låter dem klara mycket själva. På så sätt stärks deras självförtroende och självkänsla.

På Allegro satsar vi på små barngrupper och hög personaltäthet. Hos oss finns för närvarande sex pedagoger, en köks- och städansvarig samt omkring 25 barn uppdelade i två avdelningar:

• Lilla trollet: 1-3 års avdelning
  • Stora trollet: 3-5 års avdelning

Den fysiska miljön är mycket viktig för oss. Vi vill att barnen ska omges av en estetiskt tilltalande miljö med ljusa och lugna färger, både inomhus och utomhus.

Hos oss är miljön planerad och barnen har allt det viktigaste tillgängligt. Vi har bland annat en trädgård där både små och stora barn kan leka. Vi har även en asfaltsplan som lämpar sig perfekt för olika bollsporter, utematematik bl a

Vi ger oss även ofta ut på promenader för att utforska omgivningen.

Varje avdelning följer ett genomtänkt veckoprogram som består av både utevistelse och planerade aktiviteter inomhus.

Så här kan en vecka på Lilla trollet se ut:

Måndag:Utevistelse

Tisdag: Montessoriarbetsstund med fokus på språk

Onsdag: Tema / matematik/ montessoriarbetsstund

Torsdag: Skapande med diverse material

Fredag: Montessori arbetspass / dans/ drama/ musik

Varje dag: fruktsamling, sångsamling innan lunch och sovvila efter.

Så här kan en vecka på Stora trollet se ut:

Måndag: Språk-montessoriarbetspass

Tisdag: Utedag/rörelse/montessoriarbetspass

Onsdag: Montessori arbetspass – med fokus på matematik

Torsdag: Kultur/tema/montessoriarbetspass

Fredag: Skapande/Yogaäventyr/sång & musik& språk/normer och värden/ montessoriarbetspass

Vi utgår ifrån planeringen och barnets utforskande vilket innebär att schemat är grunden och att vi ”följer Barnet”.

Allegro tar även hänsyn till miljön på flera sätt. Bland annat gör vi medvetna val när vi köper in nya möbler och leksaker och väljer då främst naturmaterial.

Lunchen får vi caterad till förskolan och den består i den mån det går av svenskt kött och ekologiska varor. Frukosten och mellanmålen förbereder vi själva på förskolan.

Förskolan Allegro möter många kulturer och arbetar efter att ge alla barnen baskunskaper via leken och våra aktiviteter genom att utgå ifrån barnens kunskaper och erfarenheter.

Förskolan Allegro ekonomisk förening drivs av:

Alma Ramic  Förskolechef

Huvudman / styrelsen